Het vrouwelijk bekken

YourInnergy vrouwelijk bekken

Verbinding, Kracht en Balans

De diepgaande Wijsheid van het Vrouwelijk Bekken

In het complexe en toch prachtige harmonieuze systeem van het vrouwelijk lichaam, is het bekkengebied een centrum van kracht, vitaliteit en diepe wijsheid. Voor veel vrouwen is het echter ook een bron van mysterie, kracht en soms zelfs uitdagingen. Het kan echter ook een nog min of meer onontgonnen gebied zijn wanneer je je (nog) niet thuis voelt in jezelf. Met name als zich situaties hebben voorgedaan waardoor jij je bent gaan afsluiten voor bepaalde zaken.

In deze tekst ga ik dieper in op het vrouwelijk bekken, de rol die het speelt in ons welzijn en hoe we ermee in contact kunnen komen om een gezonde, meer in balans zijnde relatie met ons lichaam te laten ontstaan.

Het Bekken als Kern van Vrouwelijke Energie

Het bekkengebied wordt vaak beschouwd als het energetisch centrum van het vrouwelijk lichaam. Het is meer dan de fysieke basis van ons voortplantingssysteem. Het bekken is het centrum van creativiteit en levenskracht.

In veel spirituele tradities wordt het bekken geassocieerd met de sacrale (tweede) chakra. In het Sanskriet: Swadhisthana genoemd. Swa betekent ‘iemands eigen’ en Dhistana betekent ‘huis-woning-zetel’. Ik voel is het thema van dit chakra. Het sacrale chakra is verbonden met onze emoties, creativiteit en seksualiteit.

Door bewust(er) contact te maken met dit gebied kunnen we onze innerlijke kracht en vrouwelijke energie versterken.

Balans en Stabiliteit

Het bekken speelt ook een cruciale rol bij het handhaven van onze algehele stabiliteit en balans. Sterke bekkenbodemspieren bieden ondersteuning aan de organen in de buikholte, helpen bij een goede houding en voorkomen problemen zoals incontinentie en verzakkingen. Het cultiveren van bekkenbodemkracht door middel van gerichte oefeningen zoals Kegel-oefeningen kan veel vrouwen helpen bij het behouden van een goede bekkengezondheid.

Kegel-oefeningen

De Kegel-oefeningen bestaan uit het ritmisch samentrekken van de bekkenbodem en vervolgens ontspannen. In het begin zijn korte samentrekkingen voldoende en geleidelijk aan wordt de lengte van de samentrekkingen uitgebreid tot tien seconden of meer.

Doe Kegel-oefeningen regelmatig, liefst 3 keer per dag (15 minuten in totaal).
Let op je ademhaling. Adem rustig en regelmatig terwijl je jouw aandacht naar de buik brengt.

Emotionele en Energetische spanningen

Het vrouwelijk bekken kan ook een opslagplaats zijn voor emotionele en energetische spanningen. Trauma’s, zowel fysiek als emotioneel, kunnen zich vastzetten in dit gebied, wat kan leiden tot blokkades en verstoringen in de energiestroom.

Het verkennen van therapieën zoals bekkenbodemfysiotherapie, yoga, en zelfs dans kan vrouwen helpen om deze spanningen los te laten en weer in harmonie te komen met hun bekkengebied.

Cyclische Wijsheid

Voor veel vrouwen is het bekkengebied nauw verbonden met hun menstruatiecyclus en reproductieve gezondheid. Door zich bewust te worden van de veranderingen die zich voordoen in hun bekkengebied gedurende de verschillende fasen van hun cyclus, kunnen vrouwen een dieper begrip ontwikkelen van hun eigen lichaam en behoeften. Dit kan helpen om beter voor zichzelf te zorgen en in balans te blijven met de natuurlijke ritmes van hun lichaam.

Wist je dat de vrouwelijke cyclus en de maancyclus symbiotisch met elkaar verbonden zijn? Elk met unieke fases die groei en verandering weerspiegelen. Door hun ritmes te eren, kunnen vrouwen dieper in contact komen met zichzelf en de natuurlijke wereld om hen heen.

Verbinding en Zelfzorg

Het vrouwelijk bekken nodigt ons uit om een diepere verbinding te maken met ons lichaam en onze vrouwelijkheid. Door bewustzijn te cultiveren in dit gebied, kunnen we leren luisteren naar de wijsheid die ons lichaam ons te bieden heeft en actief zorgen voor onze bekkengezondheid. Dit omvat het opnemen van zelfzorgpraktijken zoals bekkenmassage, ademwerk en meditatie in ons dagelijks leven.

Samengevat

Door ons bewust te worden van ons bekkengebied en actief te werken aan het bevorderen van onze bekkengezondheid kunnen we een diepere relatie met ons lichaam onderhouden en ons welzijn op alle niveaus verbeteren.

Het vrouwelijk bekken is, in mijn beleving, een prachtige bron van:

Als jij voelt dat bovenstaande met jou resoneert maak dan een afspraak met mij voor een Thaise yogamassage waarbij ik extra aandacht schenk aan jouw bekkengebied. Zie het als een uitnodiging om je weer te verbinden met jouw eigen bekkengebied. Een uitnodiging aan jezelf om je (weer) te verbinden met jezelf, jouw immense kracht en wijsheid.

Laten we samen op reis gaan naar de diepgaande wijsheid van ons vrouwelijk bekken en de schatten te ontdekken die het te bieden heeft.

Wil je eerst vrijblijvend advies of dit past voor jou neem dan contact met mij op.

Hartelijke groet,

Astrid

Thaise yogamassage met extra aandacht voor het bekkengebied is alleen voor vrouwen! 

YourInnergy Astrid

Mag ik je inspireren?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates, tips en aanbiedingen direct in je inbox.

Ik stuur je geen spam! Deze gegevens gebruik ik alleen voor het verzenden van mails om je te inspireren, tips te geven en/of een actie te delen.

Wat er met jouw gegevens gebeurt lees je in mijn privacybeleid.

Scroll naar boven