Van Binnen naar Buiten en terug

Van Binnen naar Buiten en terug

Deze pagina gaat over hoe ik begon als Thais massagetherapeut en hoe ik mezelf van daaruit verder heb ontwikkeld. Hoe deze materie mij steeds weer heeft uitgenodigd en nog steeds uitnodigt, om te verdiepen, stil te staan, te voelen en te luisteren. Wat nu bij me binnenkomt is te luisteren naar wat het lichaam te vertellen heeft… 

Nu ik deze tekst schrijf realiseer ik me dat het eigenlijk best gek is. Als je jong bent leef je vooral vanuit wat je voelt. Op school word je geleerd om vooral met het hoofd te werken: goed leren, goede cijfers halen want dan heb je straks een goede baan, een huis. En dan, op een gegeven moment kom je op een leeftijd waarop je weer mag gaan leren hoe het is om te voelen… 

Toch niet gek dat er zoveel mensen zijn die overspannen zijn, een burn-out hebben of totaal afgeknapt zijn op wat er van hen verwacht wordt. Hoe zou het zijn als je als mens gewoon doet wat je het liefst doet, waar je talenten liggen en waar je het meest blij van wordt?

Vandaar de titel van Binnen naar Buiten en terug. Van de wereld in jezelf naar de buitenwereld om vervolgens opnieuw te ontdekken wie je van Binnen bent. Zo heb ik mijn pad mogen ervaren. Ik wens je veel leesplezier.

De start

Al van jongs af aan hield ik me bezig met masseren. Toen nog op gevoel en zonder enige theoretische kennis. In 2007 ben ik me gaan oriënteren op massages. Vragen als, wat vind ik leuk en wat past het best bij mij passeerde de revue, er is zoveel aanbod!
Bij één opleidingsinstituut kreeg ik, naast een intake, ook een korte massage om te ervaren hoe deze massagevorm voelt:

binnen 10 minuten was ik verkocht!

Het is met deze opleiding begonnen… een 3-jarige opleiding tot Thais massagetherapeut.

Verdieping en nieuwe werelden ontdekken

Na het eerste jaar van de opleiding ben ik gelijk de opgedane kennis gaan toepassen in mijn praktijk en ondertussen leerde ik in het tweede en derde jaar hoe klachten konden worden behandeld. Aansluitend deed ik verschillende opleidingen en korte trainingen ter verbreding van mijn aanbod en om meer kennis op te doen. Zo heb ik onder andere Thai acupressure, Thaise stoelmassage, Triggerpoints behandelen, Chinese voetmassage, Ayurvedische massage en massage bij kanker gevolgd. Allemaal prachtige en mooie technieken die elk een eigen aanpak en zienswijze hebben.

Naast het opdoen van praktische kennis en ervaring ben ik me gaan verdiepen in de theorie met onder andere zaken die van invloed zijn op ons. Wat betekent dat als er ergens spanning in het lichaam aanwezig is of als gebieden strakker zijn? En wat kan ervoor zorgen dat iemand last krijgt van de schouders of rug? Hoe zit het met de relatie tussen wat we voelen en denken, lichaam en geest?

Er ging een heel nieuwe wereld open met zaken die ik voorheen niet voor mogelijk hield. Ik voelde me soms net een spons die bijna hongerig allerlei kennis opnam.

YourInnergy verdieping in kennis

Mijn interesse in onderliggende oorzaken bij pijn en/of klachten heeft op het pad gebracht van boeken op divers gebied. Dat iemand ergens last van heeft kan te maken hebben met heel andere zaken dan alleen fysiek. Zo kunnen (onverwerkte) emotionele, mentale of spirituele aspecten een rol spelen bij het ontstaan van allerlei (pijn)klachten.

Mijn eigen ontwikkeling heeft ertoe geleid dat trauma één van de gebieden is waar ik me meer in ben gaan verdiepen.

Trauma

Een trauma omschrijf ik als een onverwerkte ervaring/gebeurtenis vanuit het verleden. Dit kan een ongeval zijn, een overlijden van een – voor jou – belangrijke persoon, (seksueel) misbruik, geweld of anderszins.

Iemand die last heeft van trauma kan herbelevingen, onverwachte emotionele uitbarstingen krijgen, last hebben van angsten of steeds terugkerende gedachtepatronen hebben. Het kan zelfs zo zijn dat iemand dacht dat een bepaalde ervaring al verwerkt was en er ineens iets gebeurd waardoor er toch weer iets geraakt wordt en je de ervaring als het ware opnieuw beleefd.

Wat ‘vastgezet’ is mag (aan)geraakt worden, los komen, ruimte krijgen en oplossen!

Over energie en trauma

Ga er eens vanuit dat alles bestaat uit energie waarbij mensen, dieren en planten een verdichte vorm van energie zijn. Stel dat je iets mee maakt of mee hebt gemaakt maar dat die ervaring op dat moment (nog) niet verwerkt kon worden. Deze ervaring wordt dan ergens, in het lichaam, opgeslagen -als nog meer verdichte energie. Op een gegeven moment is de tijd rijp om de opgeslagen ervaring te verwerken.
Trauma kan echter ook ontstaan door een blessure of (te zwaar) sporten. Ook in dit geval ontstaat een ophoping -van energie- in (spier)weefsel. Herkenbaar als spierpijn. Het begrip trauma zie ik meer als ‘containerbegrip’ wat veel meer omvat dan je misschien gedacht had. Van spierpijn tot onverwerkte ervaringen en meer…

De natuur als voorbeeld

Elke ophoping vormt een blokkade. Kijk maar eens wat een beverdam in een rivier doet met het water. Zo geldt dat ook in ons lichaam. Een blokkade geeft een verminderde doorstroming van voedingsstoffen -energie- naar andere lichaamsdelen en/of organen. Op termijn kan deze situatie leiden tot allerlei tekorten en/of (pijn)klachten.

Aan de slag gaan met het opruimen en oplossen van blokkades geeft ruimte waardoor er weer een goede doorstroming is.

Zelf heb ik in de afgelopen jaren meerdere malen mogen ervaren hoe het is als er blokkades opgeruimd werden. Op het moment zelf soms behoorlijk confronterend wat mag omdat het vaak om onverwerkte ervaringen ging. Ik zie dat als een ontlading van de emoties en gedachten die toentertijd nog niet konden worden verwerkt. Na zo’n ontlading merkte ik steeds weer dat er meer licht en ruimte in mezelf was gekomen. Dat gevoel kan ik eigenlijk niet in woorden beschrijven maar is echt een ervaring op zich.

Ineens werden massages magisch!

Waar ik in het begin probeerde vooral de geleerde technieken en routines toe te passen, zeker bij bepaalde klachten, begon ik als vanzelf steeds meer te vertrouwen op mijn intuïtie. En wauw, toen werd het pas magisch… Elke massage kreeg ineens veel meer verdieping, ik hoefde niet meer te ‘werken’ of te bedenken wat moet ik doen. Nu gingen mijn handen als vanzelf naar bepaalde plaatsen toe en deden gewoon wat gedaan mocht worden.
Vanaf dat moment werden mijn massages ineens sessies.
Wat me zal bijblijven is dat het gaat om ‘in contact’ zijn en blijven met jezelf en van daaruit met de ander. Dat mijn rol bij het geven van een massage of andere sessie misschien wel gewoon zit in ‘er zijn’! Het begeleiden van een proces waarbij de ontvanger de kans en ruimte krijgt om (nog meer) bij zichzelf te mogen komen. Weer contact te maken met wie hij of zij in essentie is om op zachte wijze los te laten wat niet meer nodig is.
Elke sessie is anders omdat iedereen nu eenmaal andere ervaringen heeft en deze op een eigen unieke manier beleeft heeft. Dat betekent dat steeds afgestemd dient te worden wat op dat moment nodig is. Dat tijd en ruimte gegeven mag worden aan wat zich op dat moment aandient, in welke vorm dan ook.

Helende sessie

Vanuit mijn hoofd gezien vind ik hier wat van. Toch schrijf ik deze tekst wel op want deze woorden krijg ik met regelmaat te horen na een sessie.

Healing is voor mij dan ook iets wat helend werkt, op welk niveau dan ook. Iets op emotioneel of mentaal niveau oplossen kan ruimte geven op fysiek niveau en andersom. 

Alleen daarom is het toch al heel bijzonder om te ervaren hoe wij in elkaar zitten. Hoe alles in ons met elkaar verbonden is en natuurlijk hoe wij met elkaar verbonden zijn. Iets wat we misschien vergeten zijn maar ons toch echt weer mogen herinneren.

Wij zijn bijzonder, jij en ik zijn, elk op onze eigen wijze, bijzonder!

Toch nog even terug naar technieken

Thais massagetherapeut was de eerste massagevorm en techniek die ik geleerd heb. Daarna volgde onder andere Thaise acupressuur, Thaise stoelmassage, Chinese voetmassage, Triggerpoints behandelen en bamboe massage. Steeds meer zie ik deze technieken als één van de manieren om vastzittend weefsel (lees: energie) los te kunnen maken.

Om te bepalen of iets wel of niet bij mij en daarmee in ‘mijn sessies’ past, geld voor mij dat ik een bepaalde techniek altijd eerst zelf onderga en uitprobeer voordat ik deze in sessies toepas.

Recent ben ik in aanraking gekomen met Tok Sen, Thaise klopmassage. Gezien de effectiviteit en feedback licht ik deze techniek kort toe ook al is komen ervaren natuurlijk beter…

Tok Sen

Secret tapping on the Thai meridians

Tok Sen is een oude Thaise behandelwijze. Vooral toegepast in het noorden van Thailand. Door ritmisch op meridianen -Sen- te kloppen ontstaat een vibratie die doorwerkt in het lichaam van de ontvanger. Deze vibratie helpt bij het opruimen van blokkades.

Tok Sen is een techniek die vooral wordt toegepast binnen de traditionele Thaise massage maar kan ook zelfstandig ingezet worden of gecombineerd met andere massagevormen.

YourInnergy Tok Sen tools

Voor mij geld dat ik elke massage of techniek eerst zelf onderga en uitprobeer voordat ik deze in sessies toepas. Zo ook bij dit. Tok Sen vond en vind ik echt heel bijzonder. Het ritmische getik gaf extra ontspanning terwijl, ik merkte dat er weer van alles in beweging werd gezet. En daarbij werkte dat kloppen ook nog eens zo snel en effectief dat ik intuïtief wist dat ik deze techniek gelijk zou gaan integreren.

Dat integreren van deze techniek is ook gebeurd. Mensen die dit inmiddels hebben ervaren zijn heel enthousiast en verrast over het effect ervan. Zo gaf iemand met een bewegingsbeperking in het schoudergebied na 10 minuten de feedback: “Wat, dit kan helemaal niet… nu al merk ik een verbetering en kan ik mijn arm al zoveel beter bewegen…

Het zou dus zomaar kunnen dat wanneer je bij mij komt voor een sessie je kennis gaat maken met deze techniek. Simpelweg omdat het een prachtige aanvulling is om snel en effectief blokkades -vastzittende energie- los te kunnen kloppen.

Tot zover mijn ontwikkelingen.

Ik vind het bijzonder en mooi hoe ik steeds weer de verdieping aangereikt krijg. Het is dan ook elke keer weer een keus: wat ga ik doen… Tegelijkertijd voel ik ook dat elke verdieping weer een kans is om mezelf nog beter te leren kennen, nog dichter bij mijn kern en essentie te komen.

Mijn overtuiging is dat als een ieder zich herinnert wie hij/zij in de kern is dat er een mooiere en betere wereld ontstaat. Mijn visie is dat iedereen in de kern liefde en licht is. Wat we meemaken, leren en ervaren gedurende ons leven zorgt voor een versluiering waardoor we kwijtgeraakt zijn wie we werkelijk zijn.

Zaken als ‘social’ media, tv en meer leiden ons meer af van het herinneren wie we zijn waardoor de kans bestaat dat we overmand worden door allerlei emoties en gedachten. Hierdoor raken veel mensen de verbinding met zichzelf nog verder kwijt met als gevolg dat men soms niet meer weet wie ze in werkelijkheid is. Door vaker de rust en stilte op te zoeken en je te richten op jezelf kom je weer opnieuw in verbinding met jezelf.

Uitnodiging

Voel jij je geroepen of aangetrokken om ook meer vanuit jouw gevoel te gaan leven. Of merk je bij jezelf dat je jezelf ‘kwijt bent geraakt’ en dat je meer verbinding met jezelf wilt. Dan is onderstaande combi iets voor jou. In een kort traject ga je ervaren hoe het is om weer in verbinding te zijn met je lichaam. Om vervolgens op onderliggend – vaak onbewust – niveau op te ruimen en tot slot je ook op zielsniveau beter te verbinden met jezelf.

NEEM CONTACT OP

Adres:
Zutphensestraat 22A
6971 EN  Brummen
Email sturen, klik hier >>
Telefoon: 06 – 181 377 32

SESSIES ZIJN ALLEEN OP AFSPRAAK

Een afspraak maak je het best door een bericht te sturen via:
– signal – whatsapp (06 – 181 377 32)
mail

Logo-YourInnergy