Ontladen

YourInnergy Ontladen. Pluto die slaapt

Opgebouwde spanning(en) loslaten. Goed voor je lijf en voor je geest om jezelf iedere dag te ont-laden, te ont-spannen.

Jezelf even 'uit' zetten

De hele dag sta je ‘aan’. Onbewust en bewust neem je van alles waar, doe je ervaringen op en maak je van alles mee. Alles wordt, al dan niet bewust, opgeslagen ergens in jouw systeem. Als je alleen maar op blijft slaan loop je het risico in een burn-out te belanden, depressief of overprikkelt te worden of kun je allerlei ‘vage’ klachten ontwikkelen.

Zet jezelf wat vaker ‘uit’, doe even niets. Niet op je telefoon, geen televisie maar gewoon even helemaal niets.
Weet je eigenlijk wel hoe dat is om helemaal niets te hoeven? Zo niet, dan is het misschien tijd om dat te leren en te ervaren hoe het is om jezelf even ‘uit’ te zetten. Opgebouwde spanning te ontladen.

Ont-laden – geeft weer ruimte en helderheid in lichaam en geest!

Spanning en zenuwstelsel

Elke dag hebben we te maken met van alles en nog wat. Onze zintuigen nemen veel meer waar dan we ons bewust zijn. Stel je voor dat we alles wat we zien, horen, ruiken, proeven of voelen bewust zouden meemaken. Dat zouden we niet eens aan kunnen. Het zijn eenvoudigweg veel te veel impulsen en/of prikkels. Om ons te beschermen beschikken we over een ingebouwd filter waardoor we ons bewust zijn van maar een heel klein deel en zelfs dat kan soms al teveel zijn. De term overprikkelt is de laatste jaren een veelgehoorde term. Wie weet herken je jezelf hierin.

Een gezond mens is weerbaar en flexibel waardoor het normaal gesproken prima lukt om om te gaan met de prikkels die ons bereiken. Wist je dat de prikkels en impulsen opgeslagen worden in jouw systeem en een weerslag hebben op jouw zenuwstelsel? Een teveel aan prikkels kan overprikkeling geven waardoor je anders reageert dan normaal, zoals zenuwachtig of geprikkeld gedrag.

Wat je meemaakt aan ervaringen, alles wordt opgeslagen in jouw systeem. Iets wat vervelend of zelfs pijnlijk was kan ertoe leiden dat jij dat niet nogmaals mee wilt maken waardoor je je, vaak onbewust, anders gaat gedragen. Je gaat je aanpassen. Soms kan dit (aangeleerde) gedrag er zelfs voor zorgen dat je in een overlevingsstand terecht komt waardoor vechten, vluchten of bevriezen om de hoek komt kijken. Alles om er maar voor te zorgen dat je bepaalde emoties, pijn, verdriet en meer uit de weg gaat.

Wat nu als je door dagelijks te ont-laden jouw systeem, jouw zenuwstelsel, in een meer ontspannen staat kunt houden?

Heling van oud zeer

Om het zenuwstelsel te ontspannen is niet maar één manier. Iedereen heeft een eigen wijze waarin ontspanning gevonden wordt, vind dan ook datgeen wat past bij jou. Kijk of het iets is wat je regelmatig, liefst dagelijks kunt beoefenen waardoor je meer in balans blijft en beter met tegenslagen in jouw leven om kunt blijven gaan.

En heb je nog te dealen met oud zeer of trauma’s dan kan het uitermate zinvol en belangrijk zijn om aan heling hiervan te werken. Het kan gaan om het écht voelen van die dingen die je misschien lange tijd niet wilde voelen. Je kunt die dingen wel weg blijven drukken maar er komt een moment dat dat niet meer gaat. Het kan heel goed zijn om tijd vrij te maken om te kijken in hoeverre die schaduwkant(en) van jou een rol spelen in jouw dagelijks leven.

Kijken naar jouw zon- en schaduwkant

Natuurlijk kijk je liever naar de goede kanten van jezelf. Laat je jezelf liever zien als blij en opgewekt persoon. Maar, wees eerlijk, jij bent toch ook wel eens boos of verdrietig? En juist dat geheel van alles wat jou jou maakt dat maakt jou uniek.

En ja, het zou zomaar kunnen dat je heel vervelende dingen meegemaakt hebt in jouw leven. Dat die ervaringen impact hebben gehad is heel goed mogelijk. Maar is het nog van belang om de last van deze ervaring(en) bij je te blijven dragen? Als je iets meegemaakt hebt wat je toen heel emotioneel heeft gemaakt en je draagt de last daarvan nog steeds bij je. Wordt het dan geen tijd om deze last van je af te gooien, te ont-laden?

Een keus die alleen jij kan maken. Jij weet van jezelf of iets een last is geworden. Weet dan dat het in heel veel gevallen mogelijk is om de aanwezige druk van (lastige) ervaringen te verlichten. Wat zou het voor jou betekenen als je meer balans gaat ervaren door meer één te worden met je gevoelens, dat die ongemakkelijke gevoelens. Als je die schaduw-kant aankijkt en (h)erkent dat ook deze kant er mag zijn.

Stel dat je alleen zon zou hebben en geen schaduw… klinkt misschien heel fijn maar het één kan niet zonder het ander. Net als dag en nacht, samen vormen zij een dag. 

Je hebt al stappen gemaakt

Ben je geneigd om vooral te kijken naar wat je fout hebt gedaan of wat beter had gekund. Besef je dan ook eens hoeveel stappen je al hebt gezet in je leven. Hoe ver je al bent gekomen en wat je tot nu toe al hebt bereikt. Had je dat ooit gedacht van jezelf?

Sta ook eens stil bij dit soort momenten om je te realiseren dat je misschien al veel vaker met jouw schaduwkanten hebt gewerkt dan je had beseft. Wat heb jij ontwikkeld door net weer één keer meer op te staan nadat je ‘op je bek’ bent gegaan? Hoeveel heb je daar weer van geleerd of heb je iets overwonnen?

Maar het is ook belangrijk dat je beseft hoe ver je al bent gekomen en wat je al hebt bereikt. We zijn geneigd om te vergeten waar we vandaan komen.

In balans zijn, leven vanuit het hart

Iemand die ontspannen is leeft meer vanuit het hart. Je ervaart meer rust in jezelf en staat open voor andere, nieuwe ervaringen. Leven vanuit een geopend hart helpt om jouw systeem meer in evenwicht, in balans te brengen.

Verbinding met andere mensen is van belang. Iedereen wil gezien en gehoord worden en andere mensen dragen daar zeker aan bij. Als mens wil je vaak ergens bij horen. Dan ontstaat er iets heel bijzonders… wanneer je in contact bent met anderen heb je de mogelijkheid jezelf nog beter te leren kennen. Wat heb je nodig, wat zijn jouw behoeftes. En al deze zaken helpen jou weer om meer balans te verkrijgen.

In verbinding zijn met andere mensen draagt ook bij aan ont-spannen en ont-laden. Ga maar eens na wat er met jou gebeurt als je jouw ervaring(en) met anderen deelt. Vaak is er iemand bij die een soortgelijke ervaring heeft wat jullie dan weer kan helpen in een eventueel verwerkingsproces. We hebben er zelfs een gezegde voor: gedeelde smart is halve smart. En wat te denken als je samen kunt lachen? Lachen, een uitstekende manier om te ontladen. Daarnaast verhoogt het je energetische frequentie. opent lachen het hart en voel je meer je lichaam. Alle reden dus om meer te lachen.

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn.

Hulp en/of begeleiding nodig?

Weet dat je jouw verwerkingsproces(sen) niet alleen hoeft te doen. Als je wilt ben ik er voor je om je te helpen en/of te begeleiden. De keus is aan jou.

Stuur me een mail als je mijn hulp en/of begeleiding wilt.

Hartegroet,

Astrid

YourInnergy Astrid

Mag ik je inspireren?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates, tips en aanbiedingen direct in je inbox.

Ik stuur je geen spam! Deze gegevens gebruik ik alleen voor het verzenden van mails om je te inspireren, tips te geven en/of een actie te delen.

Wat er met jouw gegevens gebeurt lees je in mijn privacybeleid.

Scroll naar boven