Holistisch werken

Zo’n kreet die je misschien wel eens bent tegengekomen… dat iemand holistisch werkt of wellicht heb je het mij zelfs wel eens horen zeggen. Mijn aanpak noem ik namelijk ook holistisch. Wat is dat nu eigenlijk: holistisch? Laat me het in deze tekst uitleggen.

Ik neem de gelegenheid om in deze tekst tevens aandacht te besteden aan het begrip energetisch.

Holistisch, wat is dat eigenlijk?

Holisme komt uit het Grieks. Holos wat geheel of volledig betekent.
Wat voor mij inhoudt dat naar jou als geheel kijk. Dus niet alleen naar je knieën, als je daar last van hebt. Natuurlijk zou ik alleen jouw knieën behandelen maar wat nu als de oorsprong ervan ergens anders vandaan komt? Dan geeft de behandeling van jouw knieën mogelijk maar kort verlichting.
Voorafgaand aan een sessie hebben we altijd een (intake)gesprek. De informatie die ik tijdens dat gesprek te weten kom dient om een completer plaatje te krijgen.
Wie weet spelen ervaringen het verleden een rol op (pijn)klachten van nu.

Fysieke klachten, pijntjes en zelfs ziektes kunnen een oorsprong hebben op emotioneel of mentaal vlak. Mijn inschatting is dat dit zelfs veel vaker aan de orde is dan jij en ik ons kunnen voorstellen. Goed dus om deze aspecten mee te nemen in een sessie wanneer jij met een ‘klacht’ of ‘probleem’ komt.
Stel je voor dat je van jongs af aan te horen hebt gekregen dat je niet boos mocht zijn. Je hebt dus altijd jouw boosheid onderdrukt. De verwachting is dat er vroeg of laat een moment komt dat die onderdrukte boosheid eruit moet. Vergelijk dit met een vulkaan waarbij de druk te hoog is geworden…

Wat in eerste instantie een minder logische vraag lijkt zou in een later stadium wel eens de oorzaak van een ‘klacht’ of ‘probleem’ naar boven kunnen halen. Dit kan iets onbenulligs lijken of iets waarvan je al niet eens meer bewust was dat je dat hebt ervaren.

Oosterse en Westerse zienswijzen

Daar waar vanuit de Westerse zienswijze vaak alleen naar een specifiek gebied gekeken en/of behandeld wordt kijkt men vanuit de Oosterse geneeskunst meer naar een mens als geheel. Dit heet een holistische benadering en mijn werkwijze is hieraan gerelateerd.

Dat gaf in het begin wel wat ‘kortsluiting’ in mijn hoofd. Holistisch werken bracht me automatisch in aanraking met termen als energetisch werken, met energie werken, energieën voelen en met zaken werken die ik -toen nog- niet kon ervaren.

Energieën voelen… nou, daar had en kon ik, met een achtergrond van werken met computers, helemaal niets mee. Tot ik iemand trof die mij heel anders heeft laten ervaren. Een onbekende en nieuwe wereld ging open, wat voor mij de start was van een andere manier van ‘werken’. Een manier die zich kenmerkte doordat ik meer ging ‘luisteren’ naar wat het lichaam van de ander me wilde vertellen. Het was aan mij deze ‘landkaart’ te lezen, te interpreteren en te checken.

Dat ‘werken‘ licht ik graag nog verder toe want misschien was het juist wel werken wat ik tot die tijd deed. Letterlijk kwam het er voor die tijd op neer dat ik het werk deed… Nu ik meer ging ‘luisteren’ veranderde het werken meer in een situatie waarbij ik meer mocht zijn en de ander mocht uitnodigen om dat te laten gebeuren wat op dat moment nodig was.

Energetisch werk

Hiermee begaf ik mij dus op het pad van energetisch werk. Leren, voelen en vooral blijven observeren wat er onder mijn handen gebeurde en veranderde. Het lichaam van de ander ‘uitlezen’ en blijven uitnodigen om te vertellen wat het nodig heeft.

Bijzonder om te mogen ervaren dat er echt magie ontstaat wanneer een ontvanger zich uitgenodigd voelt en echt ‘los kan laten’. Dit zijn de momenten dat er echt heling plaats mag vinden. Wanneer dit in een sessie plaatsvindt, wauw! Dan is de feedback regelmatig dat iemand niet precies weet wat er nu eigenlijk is gebeurd maar het voelt zo anders, zoveel lichter. Wat heb je gedaan?
Dit zie ik als echte magie!

Wil jij naar aanleiding van bovenstaand een afspraak maken en wie weet ook magie ervaren?
Maak een afspraak en wie weet verwelkom ik je binnenkort.

Mag ik je inspireren?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates, tips en aanbiedingen direct in je inbox.

Ik stuur je geen spam! Deze gegevens gebruik ik alleen voor het verzenden van mails om je te inspireren, tips te geven en/of een actie te delen.

Wat er met jouw gegevens gebeurt lees je in mijn privacybeleid.

Scroll naar boven