Bewust Zijn, Is … Worden?

YourInnergy van rups naar vlinder

Bewust zijn, bewust worden… woorden die ik regelmatig hoor en ook gebruik maar waarbij ik tegelijkertijd merk dat het, soms ook voor mij, niet heel duidelijk is. Van die ‘vage kreten’ die ogenschijnlijk door mensen geaccepteerd worden maar hoe zit het dan met dat Bewust zijn of worden. Kies je daar van het één op andere moment voor of overkomt je dat gewoon…?

Ontwikkeling

Misschien hoort bewust worden wel bij het ouder worden. Naarmate ik ouder werd en me realiseerde dat ik elke dag vrijwel hetzelfde was als de dag ervoor… en de dag daarvoor en … Nou ja, je snapt het wel. Bij mij begon er iets te schuren en ik vroeg me steeds vaker af: ‘Is dit het dan? Dat kan toch niet, er moet meer zijn dan dit want dit kan niet zijn waarvoor ik hier op deze aardbol rondloop.

Dit is voor mij misschien de start van mijn bewustwordingsreis. Het verder ontwikkelen, uitvinden en onderzoeken van wat er nog meer is. Vanuit nieuwsgierigheid omdat ik als kind al voelde dat het leren leuk was maar dat het toch wel vast zat aan boeken, leerstof en vooral wat een docent of leraar vertelde. Kritische vragen stellen was leuk maar vooral niet te ver buiten de lijntjes kleuren… en laat ik dat laatste nu het leukst vinden 😇

Bewustwording: een eerste stap naar genezing en verandering?

Geen idee, voor mij voelt bovenstaand als waar.
De afgelopen jaren heb ik ervaren hoeveel vrijer ik mezelf begon te voelen doordat ik mijn gedrag en bepaalde patronen kon doorzien. Hoe voorbeelden van ouders en andere mensen in mijn omgeving eraan bijgedragen hebben dat ik op een bepaalde manier over mezelf ben gaan denken. En dat dit dan eigenlijk een projectie is van hoe zij over bepaalde dingen en personen – en dus ook over mij- denken.
Mooi en ingewikkeld misschien maar het hielp mij bij het loslaten van bepaalde patronen en gedrag.

Inmiddels heb ik al heel wat ‘lagen’ afgepeld, zo noem ik het maar. Misschien ben ik nog lang niet uit ontwikkeld en is het leven wel één bewustwordingsreis. Wie weet… ik zie het als een bijzondere reis en leer elke dag nog bij.

Bewustwording heeft voor mij bijgedragen aan genezing en verandering. En nee, ik was niet ziek of zo. Genezing houdt voor mij in dat ik dat mag loslaten wat mij niet meer dient of zo en zo niet van mij was. Dat loslaten en zo betekent dat ik steeds beter weet wie ik werkelijk ben. En dat is anders dan wat ik in het verleden over mezelf dacht…-dat waren kennelijk vooral meningen en gedachten van anderen die ik als waarheid was gaan zien (conditionering)-. Dus je, in die zin is bewustwording voor mij, zowel genezing als verandering.

Genezing zie ik overigens als ‘in balans zijn en blijven’. Zodra ik uit balans ben uit zich dat in een verandering op fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel vlak. De kunst blijft dan ook om steeds bij mezelf te blijven… En in een wereld die constant in beweging is en waar steeds van alles gebeurd, valt dat niet altijd mee…

Me-time

Mensen vragen me vaak hoe ik dat doe, bij mezelf blijven. Of ik uren zit te mediteren… 
Euh nou nee, niet meer. In het verleden overigens wel gedaan. Nu voelt het voor mij dat ik in deze wereld iets te doen heb. Ik mediteer wel maar korter en op onregelmatige basis. Mediteren is voor mij ook niet meer in kleermakerszit op een matje of iets dergelijks. Wandelen, een boek lezen of met één van mijn hobby’s bezig zijn ervaar ik ook als mediteren.
Om bij mezelf te blijven gun ik mezelf regelmatig ME-TIME!
Wat ik dan ga doen of juist niet doe laat ik op dat moment… iets komt vanzelf op mijn pad. Het gaat er mij om dat ik mezelf simpelweg tijd gun om niets te hoeven!

Ontwaken

Ik schreef al dat mijn bewustwordingsreis begon met ouder worden, vragen aan mezelf stellen. Misschien is bewust worden iets wat gewoon ontstaat… een soort van natuurlijk proces. Dat je je afvraagt of het wel nodig is om (nog) meer te consumeren, is dat dan wat ertoe doet of gaat het om heel andere dingen in het leven. Het kan ook een soort natuurlijk ontwaken zijn waarbij je uitgenodigd wordt om andere keuzes te maken.

Wat het ook is voor mij is het alsof ik een deur opende naar een heel andere wereld. En met het openen van die deur kreeg ik heel andere inzichten en voelde ik ook dat ik niet meer terug kon en wilde naar wat ik al kende. En, het wordt ook in zoveel coachingstrajecten gezegd… iets met comfortzone en dat als je daar uit stapt het dan allemaal begint.
Haha, ik vergelijk het wel eens met autorijden of fietsen. Als je nog in de leerfase zit voelt het nog veilig en heb je iemand bij je die je begeleidt. Als je geslaagd bent dan ga je pas echt leren …

YourInnergy stap in andere wereld

Behouden of laten gaan?

Met het openen van, laat ik het de deur van bewustwording noemen, ontstond als vanzelf ook een ander traject. Een traject waarbij ik keuzes mocht maken of ik iets wilde behouden of dat het tijd was om los te laten. En dat reikte veel verder dan alleen persoonlijke zaken of materie. Het betrof ook mensen die ik, soms al tientallen jaren, in mijn nabije omgeving had. Dat maken van keuzes gebeurde soms ook helemaal vanzelf en ik merk ook dat in veel stukken mijn ‘ik’ nog een rol speelt… zo van, ja maar dat heeft toen wel dat of dat gekost dus zou je dat nu wel … Niet geheel onbekend schat ik in… 

Afijn, dat hele stuk van opruimen, behouden of laten gaan loopt nog steeds. Op persoonlijk vlak, emotioneel en mentaal merk ik dat het loslaten soms makkelijker lijkt te gaan dan op materie. Boeken, ai daar hecht ik op de één of andere manier best aan… dus daarin weg doen… pfoo dat is anders gezegd dan gedaan. En toch komt ook hier steeds meer ruimte in want wat is nu echt van belang in mijn leven? Vragen die ik mezelf de afgelopen jaren regelmatig heb gesteld en waarop de antwoorden uiteindelijk best eenvoudig zijn.

Is dit -wat dit ook is- nog van toegevoegde waarde in mijn leven?

Intuïtief merk ik of het antwoord positief of negatief is en is het voor mij makkelijk(er) om een keus te maken. Zo kan ik overigens ook de vraag stellen: of … me energie oplevert? Als het antwoord nee is dan is het antwoord: laten gaan.

Vast zitten

Zou het zo kunnen zijn dat we door de tijd heen echt zijn gaan geloven dat materie van belang is. Dat goed leren, hoge cijfers en een goede baan daadwerkelijk bijdragen aan persoonlijk geluk? Of is dat een beeld dat anderen ons voorhouden en waar we in zijn gaan geloven?

Dat we hierdoor ook steeds meer en verder afgescheiden zijn van onszelf? Dat zoveel mensen vastlopen omdat ze niet meer kunnen of willen voldoen aan dat geschetste beeld? Burn-out, depressie en overspannenheid. Zaken die ik vrijwel dagelijks om me heen hoor en ja, zelf ook mee te maken gehad. Voor mij -achteraf gezien- een eye-opener en een behoorlijke wake-up call!

Al die jaren was ik me kennelijk nog onbewust van de patronen, gedachten en andere zaken waarvan ik altijd had gedacht dat deze normaal en goed waren. Het maken van een andere keus gaf mij echter zoveel andere inzichten dat ik me af gaan vragen of dat wat ik altijd voor waar hield wel echt zo was. Tja, misschien begint Bewustwording wel met het stellen van vragen…

Loskomen van 'het systeem'

Wat het systeem dan ook in kan houden. Voor de één heeft het te maken met relaties, voor de ander met werk en voor weer iemand anders gaat het veel groter en omvat het misschien wel een hele wereld.

Grappig genoeg vraag ik me ook weer af of ik door andere keuzes te maken wellicht weer in een heel ander systeem ben gestapt. Haha, zo blij ik lekker filosofisch bezig. Iets wat me wel ligt trouwens en ik ben me er ook van bewust dat ik niet altijd antwoorden zal krijgen. Voor mij is het stellen van vragen handig om mezelf uit te blijven nodigen iets van meerdere kanten te bekijken en andere inzichten te krijgen. Mijn gedrag en patronen te observeren in plaats van mezelf ‘op mijn kop’ te geven. Te leren hoe het is steeds liefdevol naar mezelf te zijn.

YourInnergy liefdevol

Herkenbaar?

Spreekt het jou aan wat ik hierboven schrijf.

Zit jij met vragen, patronen of gedrag waar je zelf niet uit komt?
Of wil je eens met iemand hierover van gedachten wisselen?

Maak dan een afspraak voor coaching door mij. Het kan jou helpen bij het vinden van antwoorden of andere inzichten over jezelf.

Mag ik je inspireren?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates, tips en aanbiedingen direct in je inbox.

Ik stuur je geen spam! Deze gegevens gebruik ik alleen voor het verzenden van mails om je te inspireren, tips te geven en/of een actie te delen.

Wat er met jouw gegevens gebeurt lees je in mijn privacybeleid.

Scroll naar boven