Over schuld

Wat als er geen schuld zou bestaan?

Je kent het vast wel, er gebeurd iets of iets overkomt je en vervolgens zeg je iets in de trant van: ‘Ja maar, het is de schuld van …‘ Vul maar iets in.

Het is zo menselijk en herkenbaar wat hierboven staat. Bij mij in de praktijk komt dit aspect in de vorm van schuld of schuldgevoel regelmatig aan de orde. Hoe zit dat nou en waar komt dat dan vandaan? In dit bericht neem ik je mee en ga ik eens wat dieper in op de vraag ‘Wat als er geen schuld zou bestaan?’ Ga voor jezelf maar eens na hoe jij hierin staat en wie weet geeft dit bericht je heel andere inzichten.

Als voorbeeld iets uit een sessie.

De dame in kwestie was bij me gekomen omdat ze vastgelopen was in haar werk, haar relatie en uiteindelijk ook in haarzelf. Ze wist niet goed meer waar ze goed aan deed. Ze stond altijd voor iedereen klaar, cijferde zichzelf weg en was altijd aan het geven. Ze was helemaal op en had geen energie meer.
Tijdens de sessies kwam naar voren dat zij handelde uit een gevoel van schuld, niet goed genoeg zijn, er altijd zijn voor een ander en meer. Deze zaken waaronder schuldgevoel was niet van haar maar kwam vanuit de moederlijn naar voren. Waar het mee te maken had doet niet ter zake en hoeven we niet te weten. Met het opschonen van de verbindingen tussen deze vrouw en vorige generaties ontstond er weer lucht/licht en ruimte.

Bij schuld kun je je afvragen wat schuld is. Vaak is het iets wat gerelateerd is aan onmacht, niet weten, niet kunnen, niet durven of niet mogen. Stel nu dat jij het gevoel hebt dat jouw ouders jou iets hebben aangedaan. Kort door de bocht: jij verwijt hun iets en geeft hun ergens de schuld van.

Compassie

Wat nu, als jouw ouders gewoonweg niet beter wisten, de kennis niet hadden of hebben. Vanuit hun ouders wellicht niet mochten of durfden. En, als je nog verder terug gaat, wie weet hebben jouw ouders eenzelfde ervaring gehad bij hun ouders. Of nog verder terug. Probeer je dat eens voor te stellen en wie heeft dan schuld? Je vader, moeder, opa, oma, overgrootouders…

Wellicht heb je nu een andere kijk op schuld of schuldgevoel. Het kan inzicht geven om een situatie ook eens vanuit een andere visie te bekijken. Je kijkt, soms letterlijk, vanuit een andere hoek naar een thema waardoor het thema anders belicht wordt. Probeer het eens uit en ga ontdekken wat het voor jou doet als je er met een andere invalshoek naar kijkt.

Loslaten van schuld(gevoel)

Stel dat je het gevoel van schuld los mag laten. Wat zou jou dat opleveren?
Breng je aandacht eens naar binnen met die vraag in je gedachten en ga dan voelen wat er gebeurd. Wil je het iets concreter, spreek dan onderstaande vraag in en luister deze af terwijl je met je ogen dicht zit. Blijf met aandacht bij jezelf. Je kunt de vraag herhalen als je afdwaalt met je gedachten. Het is aan jou hoe vaak of hoe lang je wilt blijven zitten.

Spreek het volgende in: ‘Wat als ik nu al mijn schuld, schuldgevoelens en gedachten over schuld los mag laten.

Mag ik je inspireren?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates, tips en aanbiedingen direct in je inbox.

Ik stuur je geen spam! Deze gegevens gebruik ik alleen voor het verzenden van mails om je te inspireren, tips te geven en/of een actie te delen.

Wat er met jouw gegevens gebeurt lees je in mijn privacybeleid.

Scroll naar boven