Handleiding

YourInnergy kijkje in mijn boekenkast

Krijg ik er een handleiding bij?’ vroeg hij na een sessie aan mij…

En het was nog een serieuze vraag ook. Mijn antwoord was wellicht wat teleurstellend voor hem want nee, er zijn niet altijd standaard antwoorden voor vragen. In zijn geval was de vraag gerelateerd aan onderliggende thematiek waarbij de afwezigheid van een (emotioneel) ouder een rol heeft gespeeld in het opgroeien. Doordat hij inzicht kreeg in dit stuk vielen er ineens heel veel ‘kwartjes’ op z’n plaats.

Zijn verhaal mocht ik delen als ik zijn naam erbuiten hield. Je leest zijn verhaal verderop in deze tekst.

Nut van een handleiding

Stel je nu voor dat er inderdaad handleidingen beschikbaar zouden zijn als je te maken krijgt met onderliggende thematieken. Zou een handleiding dan echt iets toevoegen, vraag ik me af. En zo ja, wat is dan de toegevoegde waarde… Iets om eens aandacht aan te besteden, vandaar dit artikel.

Je kent het vast ook, je hebt iets aangeschaft en om te weten hoe het werkt en wat je ermee kunt ontvang je meestal een handleiding. Met wat geluk zelfs in een taal die leesbaar is voor jou. Tegenwoordig vaak in allerlei talen maar helaas… jouw taal staat er nu net niet bij… balen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker verwezen naar handleidingen die je dan maar online moet lezen, handig toch? Zeker voor de mensen die geen internet hebben of daar helemaal niet zo handig in zijn.

Maar goed, ik ga er even vanuit dat je een handleiding hebt gekregen in jouw taal. Lees je die dan ook of haal je de belangrijkste dingen eruit zodat je snel met je nieuwe aankoop aan de slag kunt gaan. Ben je dan tevreden met de ‘basis’-mogelijkheden of ben je meer iemand die alle opties wilt benutten? Ga je misschien zelfs nog workshops of iets dergelijks doen om er nog meer uit te halen?

Geboren worden zonder handleiding

Voorzover ik weet worden we allemaal zonder handleiding geboren. Grappig genoeg kan ik me herinneren dat ik een jongetje in de klas had die bij hoog en bij laag beweerde dat hij met een hemd aan was geboren…
Afijn, terug naar het onderwerp. Het leven heeft geen handleiding. Leven is vooral een kwestie van ontdekken, onderzoeken en heel veel ervaren en ondervinden. En ook al zouden jij en ik precies hetzelfde meemaken dan nog zal blijken dat onze ervaring anders zal zijn. We zijn nu eenmaal allemaal anders ‘bedraad’ wat betekent dat we ervaringen elk op een eigen unieke wijze verwerken. Dat merk je al als je verschillende mensen naar een film laat kijken en na afloop vraagt wat ze gezien hebben.

In mijn beleving is het alleen daarom al onmogelijk om een handleiding op te stellen waarin staat hoe je om kunt gaan als je … hebt meegemaakt. Soms denk ik echt wel eens: ‘Was het maar zo dan zou het zoveel makkelijk maken om ‘aan jezelf’ te werken.’ Nu kan het zomaar zijn dat je een heel leven nodig kan hebben. Wat overigens niet inhoudt dat je niets anders kunt doen maar dat is een heel ander verhaal.

Met goedkeuring zijn ervaring zonder vermelding van zijn naam.

Deze man kwam in eerste instantie met fysieke klachten waarbij al vrij snel bleek dat er iets heel anders ‘onder’ zijn klachten zat. Hij had al diverse soorten behandelingen, sessies en therapieën gehad voordat hij bij mij kwam waarbij hij na een behandeling maar kort klachtenvrij was. Via via was hij bij mij terecht gekomen waarbij hij eigenlijk al min of meer de insteek had dat het toch maar weer kort zou helpen. Dat verliep echter iets anders…

Iets wat ik vaker gebruik en dus ook in dit artikel. Voor mij is het lichaam een schatkaart waarbij het soms even zoeken is waar een ‘schat’ te vinden is. En met schat bedoel ik, in dit geval, waar de echte ‘pijn’ zit. Als dat zichtbaar wordt kun je een keus maken of en wat je ermee wilt. Deze man gaf later aan dat hij eigenlijk altijd al had gevoeld dat er iets lag op dit thema maar dat hij het steeds had weggedrukt. Totdat ik erop begon te drukken… 

Gedurende de sessies werd hem steeds duidelijker waarom hij op een bepaalde manier reageerde. Wat hem regelmatig zo irriteerde en waardoor hij het gevoel had dat hij andermans leven leidde en dingen ging doen die hij eigenlijk helemaal niet wilde. ‘Nu wordt me duidelijk dat het helemaal niet aan mij lag maar dat ik gewoon vastloop omdat ik mezelf steeds opzij gezet heb!’

Hij was zichtbaar opgelucht en vertelde dat de sessie hem meer inzicht hebben gegeven en dat hij zich nu bewuster was geworden van wat zijn lichaam hem al die tijd al vertelde. Zoals hij zei: ‘Ik mag gewoon meer leren luisteren naar mijn lijf en er dan ook nog wat mee doen. Haha en mijn vraag over die handleiding… ik weet nu al dat juist dat wat ik wil weten vast niet in de handleiding staat.

Ontdekken dus en vooral gaan ervaren...

Tja ook mijn ervaring is dat ik geen handleiding heb ontvangen bij het ter wereld komen. En ja, ik vind dat ook best wel eens heel vervelend en lastig. Inmiddels weet ik dat een zogenaamde pasklare oplossing niet altijd een juiste is. Dat het -voor mij in elk geval- zo werkt dat ik ergens doorheen mag gaan. Soms heel diepe en zelfs heftige ervaringen mag opdoen en dan een keus mag maken of ik er nog iets mee wil of dat ik het gewoon laat gaan.

Vooral sinds ik dat laatste doe merk ik meer rust in mezelf. Nu zie ik al mijn ervaringen als een soort van stage waarmee ik voorbereid werd op het werk dat ik nu mag doen. Net als de opleidingen, trainingen en mijn behoefte aan kennis ervaren en opdoen. Steeds meer merk ik dat ik me mag bezighouden met het combineren van de opgedane ervaring en kennis en dat ik mijn kennis mag delen. Iets wat ik heel graag doe vandaar dat ik af en toe een workshop inplan of op verzoek samen met jou inplan.

Jaren geleden heb ik een opleiding gedaan waarbij taal een belangrijke rol speelde. Ik leerde hoe taal ingezet wordt om de mind te ‘programmeren’. En ja, dat kan… op een positieve maar zeker ook op een negatieve manier… en nog veel beter dan ik me kon voorstellen.

Nu ben ik me veel bewuster dat taal een uitermate krachtig middel is om mensen te kunnen beïnvloeden. Hiermee bedoel ik ook de taal die jij en ik uiten en -heel belangrijk- wat je tegen jezelf zegt!

Mijn boekenkast omvat boeken met de meest uiteenlopende onderwerpen. Van boeken met praktische kennis over spieren en fascia tot boeken over de impact van intentie, mindset. Prachtige boeken die mij steeds meer inzicht geven over hoe alles met elkaar verweven is.

Hoe onderliggende ‘pijn’punten en/of onverwerkt (jeugd)trauma een rol kan spelen bij allerlei onverklaarbare klachten. Hoeveel ontspanning en ruimte iemand ervaart zodra oude thema’s losgelaten worden. Of hoe iemand zichzelf ineens gaat zien als waardevol…

Dit soort ervaringen… echt wauw, voor mij de kippenvel-momenten.

wonderen bestaan, je moet ze alleen willen zien en dan voluit omarmen!

YourInnergy een kijkje in mijn boekenkast

Schatgraven in jezelf?

Ik nodig je van harte uit om te kijken hoe het met jouw schatten is. Heb jij het gevoel dat er zaken zijn die jou weghouden bij je essentie? Wellicht is het een optie om samen te kijken hoe het is met de schatten in jezelf.

Dat we samen gaan schatgraven en wie weet wat je ontdekt over jezelf… 
Als je voelt dat je dat wilt, neem dan contact met me op en wie weet zien we elkaar binnenkort live of online.

Heb een prachtige dag.

Hartegroet,

Astrid

YourInnergy Astrid

Mag ik je inspireren?

Blijf op de hoogte!
Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang regelmatig exclusieve updates, tips en aanbiedingen direct in je inbox.

Ik stuur je geen spam! Deze gegevens gebruik ik alleen voor het verzenden van mails om je te inspireren, tips te geven en/of een actie te delen.

Wat er met jouw gegevens gebeurt lees je in mijn privacybeleid.

Scroll naar boven