YourInnergy Sensi® NAH

Een andere kijk op NAH

NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel. Omdat deze thematiek dusdanig veelomvattend is en er jaarlijks ruim 100.000 nieuwe patiënten bijkomen een aparte pagina gewijd aan dit onderwerp. Hersenletsel kan allerlei oorzaken hebben en kan zich -vaak zelfs pas veel later- uiten in allerlei klachten. Zo kan een val, ongeluk of anderszins uit je jeugd klachten geven op latere leeftijd. En tja, dan wordt in veel gevallen niet direct een link gelegd tussen wat toentertijd is voorgevallen en de op dat moment aanwezige klachten. Iets wat ik ook regelmatig in mijn eigen praktijk te horen krijg: ‘Goh, oja ik heb ooit eens…
Al met al een thema om toch eens bij stil te staan.

NAH bekeken vanuit Sensi®

Sensi® is een behandelwijze die als doel heeft de balans te herstellen in lichaam en geest. Al dan niet ondersteund met methoden vanuit onder andere drukpuntmassage, holistic pulsing, burn-out protocul, EFT en/of aangevuld met remedies.

Vanuit de Sensi® is de gedachte dat de nervus vagus een grote rol speelt bij niet aangeboren hersenletsel. Daarom eerst meer over deze zenuw. Ik zal mijn best doen om de tekst eenvoudig en begrijpelijk te houden.

Nervus vagus

De nervus vagus is één van de belangrijkste zenuwen in ons lichaam. Deze zenuw maakt deel uit van het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van ontspanning en herstel na stress. Het is de tiende hersenzenuw en omvat een complex en uitgebreid netwerk van zenuwvezels die naar verschillende organen in het lichaam gaan, waaronder het hart, de longen, het maag-darmkanaal en de nieren.

De nervus vagus speelt een rol bij:

het hart
verlaging hartslag -> draagt bij aan het herstel van het lichaam na een periode van stress
verlaging hartslag en reguleren hartritme -> belangrijk voor een gezonde cardiovasculaire functie

de longen
reguleren ademhaling, vertragen ademhaling met name in rustsituaties -> kalmerend effect parasympatisch zenuwstelsel

maag-darmkanaal
stimuleert peristaltische beweging in de darmen, bevordert afscheiding van spijsverteringsenzymen en maagsappen waardoor voedsel efficiënter kan verteren

andere organen
de nervus vagus heeft ook invloed op andere organen zoals de lever, de alvleesklier en de nieren en speelt een rol in functies als de regulering van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van ontstekingen

YourInnergy menselijk lichaam organen

De invloed van stress

Stress heeft aardig wat impact op de werking van de nervus vagus. Wanneer we onder stress staan, wordt het sympatische zenuwstelsel (het ‘vecht of vlucht’-systeem) geactiveerd. Dit leidt tot een verhoogde hartslag, verhoogde bloeddruk en een snellere ademhaling. Het is een fysieke reactie die ons voorbereidt op actie. Tegelijkertijd wordt de activiteit van het parasympatische zenuwstelsel vermindert, inclusief de nervus vagus, die normaal gesproken helpt om het lichaam in balans te houden.

Chronische stress kan leiden tot een verminderde activiteit van de nervus vagus waardoor het lastiger is om te herstellen van stressvolle situaties. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan als:

Om te herstellen na stress is een goed werkende nervus vagus dan ook cruciaal.

Technieken die de nervus vagus stimuleren zijn in ruimte mate beschikbaar. Je kunt hierbij onder andere denken aan: ademhaling, meditatie, yoga, massage en meer. Daarnaast is wandelen in de buitenlucht is een mooie manier om tot rust te komen.

YourInnergy pad op de Veluwe

Trauma en de nervus vagus

Trauma lijkt de laatste tijd een woord te zijn dat helemaal ‘in’ is. Mijn visie is dat iedereen in het leven te maken heeft of heeft gehad met trauma. Maar wat is trauma nu eigenlijk. Zoals ik het zie is trauma een emotionele, psychologische of fysieke reactie op een ingrijpende of schadelijke gebeurtenis. Trauma kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een ongeluk, verlies, mishandeling of aan andere intense ervaring die iemand mentaal of lichamelijk beschadigt. Trauma kan leiden tot langdurige effecten zoals angst, stress, flashbacks of andere psychische en lichamelijke problemen.

Je kunt je wellicht voorstellen dat trauma impact kan hebben op de nervus vagus. Afhankelijk van de aard en locatie kan ‘schade’ aan de nervus vagus verstrekkende gevolgen hebben. Ik noem er een paar:

verstoorde hartslag en bloeddruk
traumatische gebeurtenissen kunnen leiden tot verminderde activiteit van de nervus vagus wat kan resulteren in een verhoogde hartslag, hogere bloeddruk en zelfs hartritmestoornissen

ademhalingsproblemen
een beschadiging of verstoring van de nervus vagus kan invloed hebben op de ademhaling en een oppervlakkige of onregelmatige ademhaling geven

spijsverteringsstoornissen
trauma kan de functie van de nervus vagus verstoren wat problemen met de spijsvertering, zoals misselijkheid, een opgeblazen gevoel, constipatie of diarree kan geven

psychologische gevolgen
chronisch trauma of stress kan de vagale toon verlagen wat de veerkracht van het lichaam vermindert en kan bijdragen aan angst, depressie of posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Kortom, trauma kan de werking van de nervus vagus verstoren wat invloed heeft op verschillende fysiologische functies en processen hetgeen (langdurige) gezondheidsproblemen kan geven.

Dus... ik moet er maar mee leren leven...

Zo’n antwoord kreeg iemand die mij heel nabij stond ooit… tja, u zult ermee moeten leren leven… Euh, tja… zij koos, tegen ieders verwachting in, een ander pad. Zoals zij zelf zei: ‘ik kies dat wat het beste bij mij past, wat voor mij goed voelt want het is mijn lijf en mijn leven!’

Wauw, en dat vond ik toch stoer dus daar heb ik veel van geleerd. Van de zijlijn heb ik mogen zien dat er echt veel meer mogelijk is en toen ik jaren terug te maken kreeg met iets en te horen kreeg dat ik een bepaald traject in zou moeten want… koos ik ook een ander pad. Ik heb daarin veel geleerd en met vallen en opstaan ervaren dat er echt meer mogelijk is.
Of dat voor jou geldt weet ik niet maar zeker met methodes en technieken die vanuit allerlei hoeken worden aangereikt zou het zomaar kunnen dat er iets is dat jou kan helpen bij het verminderen of zelfs oplossen van jouw klacht(en).

Mijn ervaring is wel dat er iets van je wordt gevraagd. Het is geen kwestie van ‘achterover’ gaan zitten en iets laten gebeuren of een ander het (lees: jouw) werk te laten doen. Zoals ik het heb ervaren heeft het te maken met het nemen van je eigen verantwoordelijkheid en te kiezen wat echt bij mij past! Dat vraagt onder andere om bewust zijn, bewustzijn en heel dichtbij mezelf te blijven of het contact met jezelf te herstellen. En daarnaast de wil om stappen te zetten.

Meer weten over Sensi® NAH?
Vul onderstaand formulier in, stuur me een mail of maak een afspraak.

Klik hier voor de tarieven

Vul jouw gegevens hieronder in en druk op Verzenden.

Naam *
telefoon *
e-mailadres *
Ruimte voor opmerkingen
Scroll naar boven